dinsdag 23 september 2008

4. Hoe gaan wij om met valkuilen?

Er zijn drie stijlen om met een valkuil om te gaan: overgave, vermijden en bestrijden.

1. De essentie van overgave bestaat eruit dat je je leven zo inricht dat je blijft vastzitten in de patronen van je kindertijd. Je zoekt dezelfde ongezonde omstandigheden uit je kindertijd weer op. Als overgave je stijl is, dan vervorm je alles wat er gebeurt zodanig dat het past bij je valkuil. Je houdt onvoorwaardelijk vast aan je valkuil, ook al klopt er niets van. Je hebt er dan ook veel last van.
Overgave omvat alle destructieve patronen die we blijven herhalen. Overgave maakt dat we die kindertijd vasthouden, levenslang. Daarom denken we ook dat het niet te veranderen is. Dit is het enige dat we kennen, we kunnen er niet aan ontsnappen. Het is een self-fulfilling prophecy.

2. Veel mensen vermijden hele levensgebieden waarin ze zich kwetsbaar voelen. Ze zijn zich niet bewust van hun valkuil. Ze richten hun leven in zodat ze er geen last van hebben.
Met vermijden offeren we ons gevoelsleven op. We voelen niets, geen pijn maar ook geen plezier. We gaan we het uit de weg om aan onze valkuil te denken. We duwen hem weg en we voelen hem ook niet meer.

3. Als bestrijden onze strategie is, dan proberen we onszelf en anderen ervan te overtuigen dat juist het omgekeerde het geval is (bv. superioriteitsgevoel).
Bestrijden biedt de mogelijkheid om te ontsnappen aan kritiek of vernedering. Mensen die bestrijden kunnen geen tegenslag verdragen. Zij nemen geen verantwoordelijkheid voor hun fouten en erkennen geen beperkingen. Bij echte tegenslag storten ze echter in en worden pas dan echt depressief.


Bron: YOUNG, J.E. & J.S. KLOSKO, Leven in je leven. Leer de valkuilen in je leven herkennen.

0 reacties:

Design by The Blogger Templates

Design by The Blogger Templates