'Ik kan het niet alleen'
De valkuil van de afhankelijkheid
De kern van afhankelijkheid is het gevoel dat je de verantwoordelijkheden van het volwassen leven nauwelijks aankunt. Als je deze valkuil hebt, kun je het leven niet aan. Het overweldigt je. Je gelooft dat je niet in staat bent om voor jezelf te zorgen. Anderen moeten je helpen, anders overleef je het niet. Het is alsof je een kind bent in een wereld van volwassenen. Zonder iemand die voor je zorgt voel je je verloren.
Je hebt vaak geen enkel vertrouwen in je eigen oordeel. Je hebt een lage dunk van je eigen beoordelingsvermogen. Je bent besluiteloos. Als je moet kiezen vraag je steeds aan anderen wat zij vinden. In feite ga je steeds van de een naar de ander om advies. Je verandert honderd keer van mening en dat is uitputtend en verwarrend voor je. Of je vraagt advies bij één persoon, in wie je veel vertrouwen hebt en je gaat alleen daarop af. Dat is vaak een therapeut.
Afhankelijke mensen houden niet van verandering. Ze willen dat alles hetzelfde blijft. Gebrek aan vertrouwen in je eigen oordeel maakt dat je bang bent voor verandering. In nieuwe situaties heb je weinig zelfvertrouwen, omdat je op je eigen oordeel moet afgaan.
Je laat steeds anderen dingen voor je doen, je wordt heel angstig als je zelf iets moet doen of gaat moeilijke zaken uit de weg.
Afhankelijkheid en boosheid
Hoewel je bang bent voor verandering en probeert het tegen te houden, voel je je zelf vaak vast zitten, zelfs als je je zeker voelt. Dit is de negatieve kant van afhankelijkheid. Afhankelijke mensen laten zich vaak gebruiken en ze doen alles wat anderen willen om afhankelijk te kunnen blijven. Ze gaan heel ver om de ander niet kwijt te raken.
Mogelijk ben je én veeleisendheid én afhankelijk. In dit geval word je boos op mensen die je behoeften niet vervullen. Je straft hen door te schelden, geïrriteerd te doen of door openlijk boos te worden.
Afhankelijkheid en angst
Paniekaanvallen en agorafobie komen veel voor. Ook als je geen paniekaanvallen hebt, ben je erg angstig. Alle veranderingen lijken overweldigend, zelfs de positieve. Iedere nieuwe verantwoordelijkheid maakt je erg bang.
Schijnonafhankelijkheid
= verborgen afhankelijkheid. Als je schijnonafhankelijk bent erken je die gevoelens niet. Je kunt schijnbaar goed functioneren, maar dat gaat gepaard met extreme angst.
Twee bronnen van afhankelijkheid
De valkuil van afhankelijkheid kun je krijgen door ouders die overbeschermend zijn of die juist te weinig bescherming bieden.
a. Afhankelijkheid voortkomend uit overbescherming
Overbeschermende ouders houden hun kinderen afhankelijk. Ze moedigen afhankelijk gedrag aan en ze ontmoedigen onafhankelijk gedrag.
Over het algemeen hebben kinderen die te veel beschermd zijn geen pijnlijke herinneringen. Zij herinneren zich een erg veilige en beschutte jeugd.
b. Afhankelijkheid voortkomend uit te weinig bescherming
Bij ouders die te weinig bescherming bieden staan de kinderen er alleen voor en moeten ze op hun tenen lopen. Zulke kinderen lijken soms heel autonoom, maar hebben daaronder vaak een sterke behoefte aan afhankelijkheid. Want als er nooit een veilige basis was, als je nooit eens gewoon afhankelijk mocht zijn, dan is het moeilijk om onafhankelijk te worden. Je blijft verlangen naar die eerste afhankelijkheid.
Kinderen tobben over hun beslissingen en denken dat ze het niet goed doen. En ze moeten er toch mee doorgaan.
Afhankelijkheid en intieme relaties
Je voelt je vooral aangetrokken door mensen die je afhankelijk houden.
a. Alarmsignalen in het begin van een relatie
b. Waarop je moet letten in een relatie als je de valkuil van de afhankelijkheid hebt
Zelfs als je een partner vindt die je autonomie wil ondersteunen, moet je oppassen. Je kunt een gezonde partner best zover krijgen dat hij in jouw afhankelijkheidsvalkuil trapt. Dit zijn de manieren waarop je afhankelijkheid in je werk en je liefdesleven in stand houdt.
Valkuilen van afhankelijkheid
Tekenen van schijnonafhankelijkheid
Bron: YOUNG, J.E. & J.S. KLOSKO, Leven in je leven. Leer de valkuilen in je leven herkennen.
0 reacties:
Een reactie posten